Спомням си, че в 2015 г. имаше една ситуация, при която

...
Спомням си, че в 2015 г. имаше една ситуация, при която
Коментари Харесай

Горанов: Механичното сливане на НАП и Митниците е възможно, но крие много рискове

Спомням си, че в 2015 година имаше една обстановка, при която службите разкриха много съществени злоупотреби на един от граничните контролно-пропускателни пунктове, в който бяха забъркани доста чиновници на Агенция “Митници ". 

Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България " Владислав Горанов, някогашен министър на финансите.

" Именно това беше мотив да се повдигне дебатът за сливането на “Митници " и Национална агенция за приходите по наше време. Но доста бързо по-късно стигнахме до извода, че сходна смяна изисква забележителна подготовка, изисква обилни старания и би могла да докара до краткотрайно осуетяване на функционалностите на приходните администрации. И оттова

загуба на сериозен запас за избран интервал от време,

до момента в който се напаснат двете системи, които всъщност управляват разнообразни процеси и значително разнообразни обществени вземания и имат друга система и организация на работа. Те работят и по напълно друго законодателство, дотолкоз, доколкото огромна част от митническото законодателство е хоризонтално европейско, т.е., законодателство, което е на база регламенти на Съвета или на Европейския парламент ", сподели Горанов.

Според него механичното обединение не е невероятно, само че фактически крие доста опасности.

Той си спомня и разбори, които тогава са се правели, и които са показвали, че подобно обединение, би могло в кратковременен проект да донесе загуба. Към оня миг изчисленията са показвали към 800 млн. пропуснати доходи, поради организационни проблеми, свързани с обединяването на двете администрации.

" Така или другояче, мотивацията със сухопътния “Шенген ", доколкото е годна тя, касае граничният надзор, обвързван със събирането на мита. От там нататък другите функционалности на митническата администрация се резервират и най-малко не сме видели тактика за тяхната смяна. Основният въпрос, който би трябвало да си зададем през днешния ден, когато разясняваме тази тематика, е кое постанова тъкмо през днешния ден да се слага в обстановка на политическа неустановеност,

да тръгнеш да реформираш толкоз съществено приходните стълбове на страната, е меко казано рисковано.

И не съм уверен до каква степен задачата на този анонс от страна на държавното управление не е по-скоро обвързвана с грациозен опит да се заличат тематиките, свързани с пропуските на приходните администрации. Пропуски, които се материализират през индикаторите за осъществяване на бюджета ", сподели още Владислав Горанов.

Могат да се намерят причини “за " сходно обединение, то не е невероятно, само че би трябвало да бъде съпроводено от много сериозен разбор и тези причини да не са механично сведени до махането на двама-трима, пет индивида от общата администрация на двете звена, счита още някогашният финансов министър. И можем единствено да гадаем какви са причините в интерес на сливането и съкращаването на процедура на един върховен началник, какъвто е шефът на Агенция “Митници " и свеждането на управлението на приходната част на страната до едно физическо лице, в тази ситуация шефът на общата конструкция, която би могла да бъде основана, без да забележим тези синергии, тези проекти от страна на държавното управление написани.

Горанов още един път повтори, че има много опасности, които би трябвало да се калкулират, опасности, свързани с това, че в миг, в който започва такава огромна промяна и до момента в който се организира тя, администрацията е по този начин настроена като метод на работа, че нормално в интервали на съществени разтърсвания тя забавя своите темпове, което неизбежно ще се отрази и на приходната част на бюджета по натурален път.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР